2010. december 18., szombat

Kezdésnek máris egy jó hír! Nissan Leaf az Év autója!

A hír már nem teljesen friss, de mindenképp örülök, hogy ezzel nyithatom meg ezt az új blogot! Egyrészt, mert sajnos itt Európában a Japán autók kissé háttérbe vannak szorítva a Német, Francia és Olasz autók mellett. De szerencsére nem annyira mint az Amerikai autók. :) Másrészt be kell vallanom, hogy a Nissan egy kicsit mindig is közelebb állt a szívemhez, mint a többi márka!
Ezért nekem különösen nagy öröm volt, hogy újra egy Nissan nyeri el (Micra 1993-ban )ezt a rangos díjat. A Leaf legnagyobb különlegessége, hogy ez az első nagy szériában gyártott teljesen elektromos hajtású, tehát maximálisan környezetbarát autó, ami megkapta ezt az elismerést. A Nissan ezzel az eredménnyel az Alfa Romeo Gulietta-t, az Opel Meriva-t, a Ford C-Max-ot valamint a Citroen C3/DS3 modelleket előzte meg!
Egy sajnálatos hír azomban van az autóval kapcsolatban. A magyarországi kereskedésekben biztosan nem fogunk vele találkozni! :( Kis hazánkban sem a töltő rendszer kiépítése nem várható, sem a más országokban a környezetbarát járművekre járó kedvezmény nem éri el azt a szintet, hogy a forgalmazók itt is megkezdjék az árusítását!
Méreteit tekintve az alsó-középkategória felső végéhez tartozó (4,45 méter hosszú, 1,77 méter széles és 1,55 méter magas, a tengelytávolsága 2,69 méter) autót egy 80kW-os (109LE) elektromos motor hajtja melynek legnagyobb forgatónyomatéka 280Nm és ez az érték már egészen az indulástól rendelkezésre áll! 1,6 tonnás tömegével ez 11,5 másodperc alatt gyorsul nulláról 100km/h-ra, végsebessége 140km/h. Az ötszemélyes, ötajtós Leaf lithium-ion akkumulátorai egy feltöltéssel maximum 160km megtételét teszik lehetővé. A töltés a hálózattól függően 8 óra is lehet! Az akkumulátorok fékezéskor visszatermelik az egyébként veszendőbe menő energiát.

 Míg a tavalyi Év autója (VW Polo) szinte észrevétlenül el is felejtődött, addig a Nissan Leaf valóban olyasmit tudott felmutatni, amit más autó eddig nem: elektromos autóként maga mögé utasította az egész mezőnyt!
Szép teljesítmény! :)









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése